Va invitam sa vizitati noul website Clinica Promed,
parte a Retelei Medicale Wellborn!!   |    Click aici

 • Medicul cardiolog Radu Pretorian oferă consultații de specialitate în Clinica Promed System

 • Fertilizare in vitro - procedura PICSI

 • Servicii medicale cu plata in rate

 • 40% reducere pentru pensionari

  La serviciile RMN

 • Programul "Primul copil"

  Ajutorarea cuplurilor infertile, cu venituri personale reduse sa isi indeplineasca visul de a obtine un copil prin Fertilizare in Vitro Standard sau ICSI.

 • Am deschis Spitalul Wellborn

  Primul spital de fertilitate si medicina materno-fetala din Romania

 • Campania nationala "Primavara Wellborn"

  Wellborn, isi propune sa ofere o primavara mai sanatoasa mamelor, viitoarelor mame, cat si copiilor, prin lansarea Campaniei Nationale "Primavara Wellborn".

 • Wellborn lanseaza in Romania testul de receptivitate a endometrului

  Acest test este recomandat in cazul cuplurilor infertile cu esec repetat de implantare..

 • Servicii medicale decontate de CASDB si Casa OPSNAJ

  In cadrul Promed System Targoviste puteti beneficia de servicii medicale RMN/CT si de analize medicale

Articole » PICSI

ICSI conventional este metoda de laborator de reproducere umana asistata prin care se injecteaza in ovocitul matur un spermatozoid viabil, selectat pe baza unor criterii morfologice.

PICSI ("ICSI fiziologic") este un procedeu clasic de ICSI, efectuat dupa o selectie suplimentara functionala a spermatozoizilor, bazata pe capacitatea spermatozoizilor maturi de legare la hialuronan.

Selectia in vitro a spermatozoizilor doar pe baza criteriilor morfologice este incompleta. Ea permite si selectarea unor spermatozoizi compromisi din punctul de vedere ai competentei nucleare, citoplasmice si a dezvoltarii.
In vitro, hialuronanul detine un rol semnificativ in selectarea spermatozoizilor care se leaga la hialuronan si au completat procesul de maturizare nucleara si citoplasmica avand o proportie mai mica de aneuploidie, comparativ cu spermatozoizii care nu se leaga la hialuronan.

Utilizarea selectiei functionale a spermatozoizilor cu ajutorul hialuronanului nu exercita niciun efect detrimental asupra ovocitelor, respectiv a embrionilor rezultati, fapt evidentiat de toate studiile efectuate.

Selectarea individuala a spermatozoizilor strict pe baza criteriilor morfologice, ca in cazul procedurii clasice de ICSI, nu garanteaza o selectare a spermatozoizilor cu ADN integru. Defectele cromatinei (ADN-ului) spermatozoizilor au fost direct legate de esecurile reproducerii in vivo si in vitro.

Studii aditionale au demonstrat faptul ca rata de sarcina este invers proportionala cu indicele de fragmentare al ADN-ului. Lezarea ADN-ului spermatozoizilor a fost statistic si pozitiv corelata cu rata de avort.

Studiile efectuate au adus argumente substantiale in sprijinul faptului ca spermatozoizii care se leaga la hialuronan prezinta o proportie mai mare a integritatii ADN-ului si a euploidiei, prin eliminarea spermatozoizilor aneuploizi si diploizi la probele normospermice si oligospermice.

Proportia patologiei de cauza paterna ce poate fi transmisa embrionilor este substantiala. Selectarea functionala a spermatozoizilor, pe baza legarii lor la hialuronan, aduce in plus fata de selectia pe criterii morfologice de la ICSI conventional, alegerea individuala a spermatozoizilor cu o integritate genetica si un grad de maturare superioare. Astfel, efectuarea suplimentara a selectiei functionale a spermatozoizilor folositi la ICSI (procedura de PICSI) influenteaza direct integritatea genetica a contributiei paterne la embrioni, fapt corelat in situatiile efectuate cu reducerea semnificativa statistic a ratei de avort.

 

PICSI nu este o metoda de rutina. Selectarea cazurilor se face de catre embriolog, pe baza investigatiilor si a istoricului cuplului.
Aceasta metoda de laborator se recomanda in special in urmatoarele situatii:
1. Istoric de esec al fertilizarii sau rata scazuta a fertilizarii chiar si dupa ICSI conventional.
2. Calitatea slaba a embrionilor obtinuti anterior sau oprirea evolutiei lor.
3. Avorturi repetate.

ICSI conventional ramane metoda de rutina aplicata in majoritatea laboratoarelor de embriologie, selectarea cazurilor avand la baza indicatiile metodei.